کاراندیش مشاور و مجری شما در کلیه امور ثبتی مالی و حقوقی

ثبت کاراندیش
کد اقتصادی
کد اقتصادی

کد اقتصادی

کد اقتصادی در واقع یک شماره 12 رقمیست که از طرف سازمان مالیاتی کشور به کسب و کار ها تعلق می گیرد و در تمام امور درآمدی و مالیاتی مورد استفاده قرار میگیرد، اگر شما صاحب یا مدیر یک کسب و کار باشید مطمئنا تا به حال با موضوع کد اقتصادی آشنایی پیدا کرده اید و از لزوم و ضرورت اخذ این کد به خوبی آگاه هستید، اما ما در این مقاله سعی داریم کمی تخصصی تر و عمیق تر به این مسئله بپردازیم و سعی کنیم توجیهات مورد اهمیت در بحث اخذ کد اقتصادی را به چالش بکشیم، همچنین اگر تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید با چگونگی روند انجام این امر و مدارک لازم برای گرفتن کد اقتصادی ، مراحل ثبت نام کد اقتصادی و چند نکته بسیار پر اهمیت در این رابطه آشنا تر خواهید شد.

ابتدا اجازه بدهید قبل از ورود به بخش های تخصصی کمی در مورد کد اقتصادی و کاربرد ها و مزایای دریافت آن برای کسب و کار ها و اشخاص حقیقی بیشتر صحبت کنیم.

کاربرد کد اقتصادی

امروزه با توجه به یکپارچه تر شدن سازمان های رسیدگی کننده به امور کسب و کار ها و قوانین سفت و سخت مالیاتی که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور اعلام شده اند، تمامی شرکت های حقیقی و حقوقی در هر صنف و شاخه ای که فعالیت داشته باشند موظفند ظرف مدت 2 ماه از تاریخ ثبت شرکت و دریافت مجوز فعالیت، نسبت به دریافت کد اقتصادی شرکت اقدام کنند (البته برخی موسسات نیز از این قانون و اجبار مستثنی هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد). روند دریافت کد اقتصادی از طریق سازمان امور مالیاتی کشور انجام می شود که در سالهای اخیر با توجه به شیوع بیماری کرونا و البته فراهم شدن بستر های مناسب در شبکه اینترنتی کشور، تقریبا تمام مراحل دریافت کد اقتصادی به صورت آنلاین انجام می شود و تنها در یک مورد نیاز به حضور فیزیکی شخص مدیر یا صاحب کسب و کار وجود دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

با دریافت کد اقتصادی و ثبت اطلاعات شرکت در سامانه مربوطه، تمامی فعالیت های شرکت مذبور تحت پوشش قوانین ملی کشور قرار میگیرد و امکان ثبت نام در تمام مناقصات و مزایدات، اخذ کارت بازرگانی، اخذ گواهی ارزش افزوده، تنظیم و ارائه اظهار نامه مالیاتی، عقد قرارداد های رسمی و قانونی و… برای شرکت فراهم می شود و در واقع به بیانی ساده تر تنها بعد از طی مراحل دریافت کد اقتصادی می باشد که شرکت ثبت شده شما از طرف دولت و سازمان مالیاتی کشور به رسمیت شناخته می شود و در صورت عدم دریافت این کد 12 رقمی هیچیک از فعالیت های ذکر شده را نمی توانید انجام دهید و البته مشمول جریمه های هنگفت و حتی ابطال مجوز فعالیت شرکت نیز خواهید شد.

توضیحات بالا به قصد معرفی ماهیت کد اقتصادی و کاربرد و ضرورتی که این شناسه رسمی در کیفیت پیشرفت کسب و کار شما دارد ارائه شد و در ادامه مقاله به بررسی روند صفر تا صدی این پروسه خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.

مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی

مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی همانند سایر موارد مربوط به امور ثبتی شامل مدارک هویتی اشخاص حقیقی و مدارک صادره از سازمان های دولتی و ذیربط مانند سازمان ثبت اسناد رسمی برای شرکت ها می باشد که لازم است کپی های برابر اصل شده آنها به سازمان مالیاتی تسلیم شود، مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی و حقوقی کمی با هم تفاوت دارندکه در ادامه به آنها شاره خواهیم کرد. متقاضیان این امر در وحله اول باید مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی را به صورت اسکن شده در سامانه آنلاین معرفی شده بارگذاری کرده و منتظر بررسی و تایید مسئولان مربوطه بمانند و در صورت تایید شدن مدارک به ادامه مراحل دریافت کد اقتصادی بپردازند.

مدارکی که برای دریافت کد اقتصادی مورد نیاز هستند:

  1. دفترچه دریافت و تکمیل شده از واحد اطلاعات و خدمات اداره دارائی
  2. فرم های دریافت و تکمیل شده از واحد ثبت و شناسایی اداره دارائی
  3. کپی کارت ملی و شناسنامه تمام اعضای هیئت مدیره
  4. کپی آگهی تاسیس و تغییرات شرکت در روزنامه رسمی
  5. کپی اساس نامه شرکت
  6. کپی اظهارنامه مالیاتی
  7. کپی آگهی منتشر شده در روزنامه کثیرالانتشار
  8. کپی پروانه بهره برداری یا مجوز تاسیس شرکت
  9. کپی اسناد مربوط به محل استقرار شرکت که در صورت استیجاری بودن محل، باید کپی اجاره نامه تایید شده توسط واحد مالیاتی ارائه شود
  10. نامه شروع یا عدم شروع به فعالیت شرکت و کپی آن بعد از ثبت در دبیر خانه
  11. فیش پرداختی هزینه تمبر به اداره مالیات

لازم به ذکر است که با توجه به آنلاین بودن ثبت نامه اولیه دریافت کد اقتصادی و تکمیل فرمهای آنلاین موجود در سامانه اینترنتی اداره دارائی، لازم است به منظور جلوگیری از طولانی شدن مراحل دریافت کد اقتصادی، این مراحل را کاملا با دقت و بدون نقص به پایان برسانید تا به دلیل ناقص بودن یا اشتباه بودن مدارک ارائه شده، درخواست شما با مشکل مواجه نشود.

نکته: در مورد نحویه بارگذاری مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی باید به چند نکته توجه کنید، اول اینکه تمام مدارک باید به صورت عمودی اسکن و بارگذاری شوند، دوم اینکه پسوند تمام فایل ها باید از نوعjpg باشد، و سوم نیز موضوع کیفیت عکس های اسکن شده می باشد که باید به طور کاملا واضح و خوانا باشند. در غیر اینصورت مدارک شما مورد تایید قرار نگرفته و باعث توقف روند طی مراحل دریافت کد اقتصادی برای شما خواهد شد.

کد اقتصادی

مراحل دریافت کد اقتصادی

اگر بخواهیم مراحل دریافت کد اقتصادی را کمی ساده تر شرح دهیم باید این مراحل را به دو دسته تقسیم کنیم، مراحلی که به عهده شخص متقاضی و صاحب کسب و کار می باشد و مراحلی که در حیطه وظایف اداره دارائی و پرسنل این سازمان تعریف شده است. البته در تمام مراحل تعاملی نزدیک بین دو طرف وجود دارد و منظور ما از این تقسیم بندی تنها راحت تر کردن توضیح مراحل دریافت کد اقتصادی می باشد.

در این بخش به شرح صفر تا صد موضوع نحوه دریافت کد اقتصادی خواهیم پرداخت، در اولین مرحله از مراحل دریافت کد اقتصادی ، متقاضی باید اطلاعات و درخواست رسمی خود را از طریق سامانه اداره امور مالیاتی کشور e3.tax.gov.ir و از بخش پیش ثبت نام الکترونیکی کد اقتصادی ثبت کند، در این مرحله اطلاعات ثبت شده متقاضی به صورت آنلاین بررسی شده و در صورت معتبر و صحیح بودن یک نام کاربری و یک کلمه عبور برای متقاضی از طریق پیامک ارسال خواهد شد، در این مرحله دقت داشته باشید که شماره همراهی که در بخش پیش ثبت نام معرفی می شود باید فعال بوده و قابلیت دریافت پیامک های رسمی را داشته باشد، بعد از دریافت کد عبور و نام کاربری نوبت به ورود متقاضی به پنل ثبت نام اصلی می رسد، در این مرحله میبایست اطلاعات تکمیلی مربوط به شرکت و کسب و کار خود را که شامل اطلاعات شعب، انبار ها، نمایندگی ها، مجوز ها فعالیت ها و اعضاء اصلی شرکت خواهد بود را تکمیل و ثبت شود.

مرحله بعدی از مراحل دریافت کد اقتصادی بخش بارگذاری مدارک مورد درخواست اداره امور مالیاتی می باشد که باید به صورت صحیح و با دقت بسیار مورد انجام قرار گیرد چرا که در این مرحله بخش مربوط به متقاضی تمام شده و مراحل دریافت کد اقتصادی وارد بخش دوم یعنی اجرای دستورالعمل های تعیین شده از طرف سازمان دولتی می شود.

در بخش دوم کارشناسان و پرسنل سازمان امور مالیاتی کشور وظیفه دارند با توجه به نوبت درخواست ها و نوع آنها اقدام به بررسی مدارک و تعیین تکلیف متقاضیان اقدام کنند و در صورت نبود هیچگونه ایراد یا اشتباهی در بحث مدارک هویتی و تجاری یا روند طی مراحل دریافت کد اقتصادی ، پیامک تایید درخواست را برای متقاضی ارسال کنند، لازم به ذکر است در صورتی که هرکدام از مراحل ذکر شده در بالا به درستی انجام نگرفته باشد یا در صورتی که مدارک درخواست شده به طور صحیح و کامل در سامانه الکترنیک بارگذاری نشده باشند، پرونده ای برای شرکت یا شخص متقاضی تشکیل نشده و ادامه روند مراحل دریافت کد اقتصادی وی متوقف شده و از سر گیری روند به بعد از برطرف کردن یا رفع نواقص پرونده موکول خواهد شد.

اما در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد و تمام روند مورد تایید کارشناسان مربوطه قرار بگیرد، پرونده کد اقتصادی متقاضی تشکیل شده و به مراحل بعد ارجاع داده خواهد شد، مراحل بعد شامل بازرسی سرزده و حضوری کارشناسان مربوطه از فضا و نوع فعالیت متقاضی می شود که در یک بازه یک الی دو هفته ای بعد از دریافت پیامک تایید، انجام میشود، در صورتی که این مرحله نیز بدون اشکال طی شود پرونده متقاضی به واحد تخصیص کد ارجاع داده شده و شامل دریافت کد اقتصادی خواهد شد.

شرحی که در بالا با عنوان مراحل دریافت کد اقتصادی آورده شد، به نوعی شرحی تئوریک و ساده از این مبحث می باشد و در واقع با اینکه دیگر زیاد خبری از بروکراسی های و رفت و آمد های فیزیکی در سازمان نیست باز هم طی کردن این مراحل و به سرانجام رساندن درخواست کد اقتصادی کمی نیازمند تخصص و تجربه می باشد، در طی روند ممکن است به موانعی پیش پا افتاده اما مهم و مشکل ساز بربخورید که در صورت نداشتن تجربه کافی ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی بزرگ برای روند دریافت کد اقتصادی شما بشوند.

اشخاص و ارگان های معاف از دریافت کد اقتصادی

در ابتدای مطلب نوشتیم که دریافت کد اقتصادی برای همه افرادی که فعالیت کسبی دارند اجباریست بجز برخی ارگان ها و موسسات که در قانون به عنوان موسسات معاف از دریافت کد اقتصادی معرفی شده اند مانند: موسسات فرهنگی و مذهبی و کسب و کار هایی که سالانه کمتر از 5 میلیون تومان درآمد داشته باشند، این موسسات به دلیل منافع عام المنفعه ای که دارند از اخذ کد اقتصادی و در برخی مواقع از پرداخت مالیات نیز معاف هستند.

دریافت کد اقتصادی توسط شرکت های ثبتی

تا به این بخش از مقاله با ضرورت ها و چگونگی دریافت کد اقتصادی برای افراد حقیقی و حقوقی آشنایی پیدا کردید و با زیر و بم آن آشنا شدید، ما تا به این مرحله از کلمه متقاضی برای مدیرها و صاحبان کسب و کار استفاده کردیم تا تمام شرح ها جنبه عمومی داشته باشند، اما در این بخش می خواهیم به موضوع نحوه انجام مراحل دریافت کد اقتصادی بپردازیم و کمی با پستی و بلندی های این مسیر آشنا شویم.

شما می توانید از دو روش برای دریافت کد اقتصادی اقدام نمائید، روش اول پیگیری شخصی و انجام امور مربوطه توسط شخص مدیر شرکت و روش دوم محول کردن این مسئولیت به گروه و شرکتی که بیرون از بدنه اصلی شرکت شما و به طور تخصصی در این حوزه فعالیت دارند می باشد، در اصطلاح به روش دوم برون سپاری مسئولیت نیز گفته میشود.

در روش اول، شخص مدیر شرکت و یا نماینده قانونی شرکت به صورت مستقیم در جریان امور قرار میگیرد و خود به شخصه اقدام به پیگیری و طی روند مراحل دریافت کد اقتصادی مینماید که شاید در نظر اول امری طبیعی و منطقی نیز باشد اما با توجه به دغدغه ها و امور بسیار مهمتری که مدیر و یا نماینده قانونی وی در داخل چارت کاری شرکت برایشان مشخص شده است مجبور خواهد بود با انرژی و تمرکز کمتری به امور محوله رسیدگی کند و یا توانایی رسیدگی به تمام کار ها در زمان مناسب را نداشته باشد و همین موضوع به پائین آمدن راندمان کاری و در مورد کد اقتصادی طولانی شدن زمان دریافت کد بیانجامد، در علم روز یکی از مهمترین پارامتر های پربازده برای کسب و کار ها که جایگاه بسیار مهمی در اکثر بوم های کسب و کاری دارد موضوع مدیریت و استفاده بهینه از زمان و انرژی است که در ردیف هزینه های غیر قابل بازگشت دسته بندی می شود و تاثیر بسیاری در شیوه مدیریت و روند موفقیت هر کسب و کاری دارد.

اما روش دوم، روش برون سپاری امور حاشیه ای مربوط به شرکتهاست، مدت مدیدیست که شرکت های موسوم به شرکت های ثبتی به عنوان شخص ثالث اقدام به ارائه خدمات ثبتی و مالیاتی به صاحبان کسب و کارها می نمایند و به طور تخصصی و با استفاده از پرسنل با تجربه و متخصص سعی در برآوردن نیاز های مدیران شرکت ها با دریافت هزینه های متعارف و با زمان و دردسر های کمتر می نمایند. این شرکت ها با توجه به تخصص و تبحری که در حیطه کاری خود دارند می توانند گزینه های بسیار مناسبی برای انجام اموری مانند ثبت شرکت ، ثبت برند ، اخذ کد اقتصادی و… باشند و به عنوان طرف سوم بین شما که صاحب کسب و کار هستید و ادارات دولتی که مرجع امور هستند با صرف هزینه های کمتر و معقول تر در زمان کوتاه تر خدمات مورد نظرتان را به شما ارائه دهند. شما می توانید به وسیله عقد قرارداد با چنین شرکت ها علاوه بر جلوگیری از هدر رفت منابع مالی در مدیریت زمان و انرژی خود نیز بهتر عمل کرده و بدون اتلاف منابع حیاتی شرکت و پرسنل به سر منزل مقصود خود برسید.

نکته: موضوعی که در مورد برون سپاری امور ثبتی شرکت ها مانند کد اقتصادی یا هر عنوان دیگری بسیار اهمیت دارد، انتخاب و گزینش شرکت های ثبتی معتبر و قابل اعتماد از بین چنیدن و چند شرکت موجود در این حیطه می باشد، کافیست عبارت شرکت ثبتی یا هرکدام از کلید واژه های مورد نظرتان مانند: اضهار نامه مالیاتی ، ثبت علامت تجاری یا همین عبارت کد اقتصادی را در مرورگر موبایل یا لپتاپ خود جستجو کنید، خواهید دید که شرکت های بسیاری پسوند یا پیشوند شرکت ثبتی را یدک میکشند که شما نیز هیچ آشنایی خاصی با نحوه عملکرد این شرکت ها ندارید و نمی دانید که آیا کدام یک از این شرکت ها قابل اعتماد هستند و می توانند نیاز های شما را به بهترین نحو برآورده کنند. چاره کار تنها نقد و بررسی سابقه و اعتبار این شرکت هاست، آیا شرکت مورد نظر چند سال سابقه کار دارد؟ آیا شرکت پیش روی شما با چه شرکت هایی تا به حال همکاری داشته است؟ آیا شرکت هایی که قبلا از خدمات شرکت ثبتی مدنظرتان استفاده کرده اند تا چه حد از نتیجه و نحوه کار راضی بوده اند؟ پاسخ هایی که برای این سوالات به دست می آورید بهترین مشاور شما در امر انتخاب شرکت ثبتی مورد نظر و استفاده از خدمات آنها در موضوع دریافت کد اقتصادی و هر عنوان دیگری خواهد بود.